Καιρός-weather

Οδός Ειρήνης, Καλαμάκι, Χανιά 73100
Τηλέφωνο: +30 28210 32153
E-mail: suites@doreen.gr

Γεωγραφία του νομού

Ο Νομός Χανίων είναι το δυτικότερο τµήµα της µεγαλονήσου µε έκταση 2376 τ. χλµ. και πληθυσµό 150.387 κατοίκων (απογρ. 2001). Συνορεύει ανατολικά µε το Νοµό Ρεθύµνης ενώ βρέχεται στις τρεις άλλες πλευρές του, δυτικά από την ζεστή Μεσόγειο θάλασσα, το Κρητικό Πέλαγος στο βορρά και το Λυβικό στο νότο.

Σε έκταση 350 χιλιόµετρων ακτής ξεδιπλώνονται ατελείωτα δαντελωτά ακρογιάλια, εξωτικής οµορφιάς όρμοι και νησάκια, κρυµµένες αµµουδερές παραλίες στους πρόποδες των άγριων βουνών.

Η οροσειρά των Λευκών Ορέων µε πολλές δεκάδες κορυφές, διατρέχει τον νομό από δύση προς ανατολή, σχηματίζοντας μεγάλα οροπέδια, όπως του Ομαλού (υψόµ. 1080 µ.) και του Ασκύφου (υψόµ. 730 µ.) και αφού χωριστεί πολλές φορές από άγρια φαράγγια και χαράδρες µοναδικής οµορφιάς, όπως της Αγίας Ειρήνης, της Σαµαριάς, της Αράδενας, της Ίµβρου και πολλά άλλα. Βόρεια της οροσειράς ξεδιπλώνεται µια µεγάλη εύφορη πεδιάδα. Τα άφθονα νερά των πηγών των Λεύκων Ορέων µετατρέπονται σε ζωοδότες ποταµούς, µε µεγαλύτερους τον Πλατανιά (αρχαίο Ιάρδανο) και τον Κοιλιάρη. Οι κάµποι της Κισάµου, των Χανίων, των Αρµένων και της Γεωργιούπολης καταλήγουν στα πληθυσµιακά µεστά και τουριστικά αξιοποιηµένα παράλια του Κρητικού Πελάγους.

Το πολυσχιδές ανάγλυφο της βόρειας ακτής χαρακτηρίζεται από τις τέσσερις µεγάλες χερσονήσους και τα οµώνυµα ακρωτήρια της Γραµβούσας, της Ειρήνης (Σπάθας), του Ακρωτηρίου και του Δρεπάνου, ανάµεσα στα οποία διαµορφώνονται και οι τέσσερις µεγάλοι και ευλίµενοι κόλποι της Κισάµου, των Χανίων, της Σούδας και της Γεωργιούπολης.

Τα νησάκια του νοµού είναι µικρά και ακατοίκητα με εξαίρεση την Γαύδο, το νοτιότερο κατοικηµένο άκρο της Ευρώπης. Μοναδική τέλος, όχι µόνο για το νοµό αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, είναι και η λίµνη του Κουρνά.

Η μορφολογία του εδάφους και η θέση της Κρήτης στο κέντρο της Μεσογείου έχουν άµεση απήχηση στο κλίµα του νοµού Χανίων, που χαρακτηρίζεται εύκρατο µεσογειακό και ιδιαίτερα ξηροθερµικό, µε την ηλιοφάνεια να καλύπτει το 70% των ηµερών του έτους. Ο χειµώνας είναι ήπιος, και ο καιρός από το Νοέµβριο µέχρι τον Μάρτιο χαρακτηρίζεται κρύος, όχι όµως παγερός, και βρέχει συχνά.

Η πόλη των Χανίων είναι η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Κρήτης, με έκταση 11 τ. χλµ. και πληθυσμό 55.838 κατοίκων (απογρ. 2001). Βρίσκεται στον ανατολικό μυχό του Κόλπου των Χανίων, χτισμένη στον αυχένα της χερσονήσου, στη θέση της αρχαίας Κυδωνιάς. Σαν πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού είναι διοικητικό, εμπορικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο.


Οδός Ειρήνης, Καλαμάκι, Χανιά 73100
Τηλέφωνο: +30 28210 32153
E-mail: suites@doreen.gr
Copyright © 2012 Doreen | All rights reserved - Powered by greekway