Καιρός-weather

Οδός Ειρήνης, Καλαμάκι, Χανιά 73100
Τηλέφωνο: +30 28210 32153
E-mail: suites@doreen.gr

Καλως ήλθατε στα Χανιά

Ο Νοµός Χανίων είναι το δυτικότερο τµήµα της µεγαλονήσου µε έκταση 2376 τ. χλµ. και πληθυσµό 150.387 κατοίκων (απογρ. 2001).

Συνορεύει ανατολικά µε το Νοµό Ρεθύµνης ενώ βρέχεται στις τρεις άλλες πλευρές του, σε έκταση 350 χιλιόµετρων ακτής, από την ζεστή Μεσόγειο θάλασσα, το Κρητικό Πέλαγος στο βορρά και το Λυβικό στο νότο.

Η µαγευτική οροσειρά των Λευκών Ορέων ή Μαδάρων, µε πολλές δεκάδες κορυφές και ψηλότερη όλων τις Πάχνες (2454 µ.), αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Νοµού.

Τον διατρέχει από δύση προς ανατολή και σβήνει κοντά στο Νοµό Ρεθύµνης, έχοντας σχηµατίσει µεγάλα οροπέδια, όπως του Οµαλού (υψόµ. 1080 µ.) και του Ασκύφου (υψόµ. 730 µ.) και αφού χωριστεί πολλές φορές από άγρια φαράγγια και χαράδρες µοναδικής οµορφιάς, όπως της Αγίας Ειρήνης, της Σαµαριάς, της Αράδενας, της Ίµβρου και πολλά άλλα. Γενναιόδωρα αφήνει να ξεδιπλωθεί στα βορινά µια µεγάλη εύφορη πεδιάδα. Την γονιµοποιεί µε τα άφθονα νερά των πηγών της που µετατρέπονται σε ζωοδότες ποταµούς, µε µεγαλύτερους τον Πλατανιά (αρχαίο Ιάρδανο) και τον Κοιλιάρη. Οι κάµποι της Κισάµου, των Χανίων, των Αρµένων και της Γεωργιούπολης καταλήγουν στα πληθυσµιακά µεστά και τουριστικά αξιοποιηµένα παράλια του Κρητικού Πελάγους. Το πολυσχιδές ανάγλυφο της βόρειας ακτής χαρακτηρίζεται από τις τέσσερις µεγάλες χερσονήσους και τα οµώνυµα ακρωτήρια της Γραµβούσας, της Ειρήνης (Σπάθας), του Ακρωτηρίου και του Δρεπάνου, ανάµεσα στα οποία διαµορφώνονται και οι τέσσερις µεγάλοι και ευλίµενοι κόλποι της Κισάµου, των Χανίων, της Σούδας και της Γεωργιούπολης, µε τον προτελευταίο να φιλοξενεί το ασφαλέστερο και µεγαλύτερο λιµάνι της Ελλάδας.

Αντίθετα µε το βορινό τµήµα, η οροσειρά των Λευκών Ορέων στριµώχνει ασφυκτικά τα νότια και δυτικά δαντελωτά ακρογιάλια σε µια στενή λωρίδα καλλιεργήσιµης γης, µε εξαίρεση την µικρή πεδιάδα της Παλαιόχωρας στα δυτικά και τον κάµπο του Φραγκοκάστελου στα ανατολικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τα νότια και δυτικά παράλια να παραµένουν αραιοκατοικηµένα και λιγότερο αξιοποιηµένα τουριστικά, έχοντας έτσι διατηρήσει την άγρια και παρθένα οµορφιά τους.

Άλλωστε οι πέντε µικροί όρµοι του νότου, της Παλαιόχωρας, της Σούγιας, της Αγίας Ρουµέλης του Λουτρού και της Χώρας Σφακίων και οι τρεις της δυτικής ακτής, του Λιβαδιού, του Σφηναρίου και του Στοµίου δεν προσφέρονται για τον ελλιµενισµό µεγάλων επιβατηγών πλοίων.

Τα νησάκια του νοµού είναι µικρά και ακατοίκητα:

  • Το νησί της Σούδας
  • H νήσος Αγ. Θεόδωροι ή Θοδωρού στον κόλπο των Χανίων
  • H Ήµερη και η Άγρια Γραµβούσα στην άκρη του οµώνυµου ακρωτηρίου

Εξαίρεση αποτελεί η Γαύδος, το νοτιότερο κατοικηµένο άκρο της Ευρώπης και το µοναδικό κατοικηµένο νησί της Κρήτης. Βρίσκεται απέναντι από τα Σφακιά σε απόσταση 23 ναυτικών µιλίων από τη Χώρα Σφακίων και 32 ναυτικών µιλίων από την Παλαιόχωρα.

Μοναδική τέλος, όχι µόνο για το νοµό αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, είναι και η λίµνη του Κουρνά στον Αποκόρωνα, µε µια δεύτερη, µικρότερη, τεχνητή λίµνη να έχει δηµιουργηθεί στην Αγιά Κυδωνίας.


Οδός Ειρήνης, Καλαμάκι, Χανιά 73100
Τηλέφωνο: +30 28210 32153
E-mail: suites@doreen.gr
Copyright © 2012 Doreen | All rights reserved - Powered by greekway